Bel voor info: +31(0) 629 0416 77

Noodhulp voor kinderen in Jebbu Miango

Home / Noodhulp voor kinderen in Jebbu Miango

Triest nieuws: gewelduitbarstingen in Nigeria tegen dorpelingen

Geen huis, geen eten en geen kleren…

Jennifer woont sinds enkele jaren in het Binta weeshuis in Jebbu Miango, Plateau State, Nigeria.
Haar ouders zijn voor haar ogen vermoord. In het tehuis is ze veilig, gaat ze naar school en wordt er goed voor haar gezorgd. Ook was Jennifer aangemeld voor deelname aan een trauma programma dat wordt uitgevoerd door de Kids in crisis Foundation.
Het is eind juli ‘21, voor de 2e keer in vier maanden dat Jennifer wordt geconfronteerd met geweerschoten en wordt ze hals over kop op transport gezet naar een andere locatie, waar ze tijdelijk wordt opgevangen. Vandaag heeft ze te horen gekregen dat haar kindertehuis in Jebbu is afgebrand. Dag en nacht klinken er pistoolschoten, ze kan niet slapen en ze beleeft de moord op haar ouders steeds opnieuw. Geen huis, geen eten en geen kleren….

 Direct doneren met IDEAL of eenmalig of maandelijks via een automatische machtiging.

Bekend zijn de aanslagen en ontvoeringen in het noorden van Nigeria door de Boko Haram. Minder bekend is het bewust ontwrichten van de maatschappij in de dorpen op het platteland door de Fulani’s (stam van voornamelijk moslim herders).

Regelmatig vind er geweld plaats tegen dorpelingen. Eind juli 2021 was er opnieuw een geweldsuitbarsting. In eerste instantie gericht op de christenen, later ook op andere inwoners van de dorpen. Honderden Fulani’s voeren op dit moment gecoördineerd de terreurtechniek uit van “de verschroeide aarde”. Huizen en oogstrijpe gewassen van de dorpelingen worden bewust vernietigd.
In het dorp Jebbu Miango en omgeving werden 70 mensen vermoord, meer dan 275 huizen verbrand, de kerk en ook het kindertehuis. In 21 andere dorpen rondom dit dorp gebeurde precies hetzelfde. Tienduizenden mensen op de vlucht en ontheemd. Tot nu toe is het geweld nog steeds gaande.
De bevolking heeft gesmeekt om militaire bescherming, maar tot nu toe geen enkele reactie van de Nigeriaanse overheid gezien.

De Kids in crisis Foundation, een Nederlandse stichting met een NGO in Nigeria met dezelfde naam, biedt sinds 2016 trauma programma’s aan kinderen en trauma trainingen voor leerkrachten, in dit gebied. In april 2021 hebben wij alle leerkrachten en hulpverleners van Binta Weeshuis in Jebbu Miango getraind in het omgaan met getraumatiseerde kinderen. We hadden gepland om samen te starten met trauma programma’s voor de kinderen in september 2021.
Het kindertehuis is er niet meer, de school is ook afgebrand en hun bouwland waarop ze bonen, mais en aardappels verbouwen is verwoest. De 180 ernstig getraumatiseerde kinderen zijn tijdelijk ondergebracht in andere kindertehuizen in de omgeving. Deze tehuizen zaten al vol. Dit betekent dat deze tijdelijke oplossing niet lang kan bestaan.

Van links naar rechts: Lami Gidado – coordinator KicF trauma trainingen/ trauma trainer, Joshua & Mary Dickson – leaders Binta Orphanage, Claudy Regterschot – founder en trauma trainer Kids in crisis Foundation. Foto gemaakt April 2021.

Deze mensen hebben onze (nood)hulp nodig! De Kids in crisis Foundation wil praktisch helpen met het verstrekken van voeding en kleding.
Maar minstens net zo belangrijk, wij willen juist nu doorgaan met de uitvoering van trauma programma’s voor de kinderen, ook op hun een tijdelijke verblijfslocatie.

 Direct doneren met IDEAL of eenmalig of maandelijks via een automatische machtiging.